Curve Protocol’ü, Merkeziyetsiz Finans (DeFi) alanındaki en büyük ve en çok kullanılan projelerden biridir. Çoğu DeFi protokolüyle entegredir ve kısa sürede hızlı bir şekilde benimsenmiştir. Esasen stablecoin’ler ve wrapped token’lar için en yetkin otomatik piyasa yapıcısıdır (AMM).
Curve’un en değerli başarısı, insanları likiditeye katkıda bulunmaya ve atıl varlıkları üzerinden kazanç sağlamaya teşvik ediyor olmasıdır. Topluluk temelli bir proje olan protokol, sürekli olarak yenilik yapıyor ve merkeziyetsizlik yolunda ilerliyor.
Bu rehberde, DeFi’nin ağır sikleti Curve Finance nedir’e, geçmişine, ekibine, işleyişine, CRV coin’e bir göz atacağız.
Curve’un geliştirilmesi, Ocak 2020’de piyasaya sürülmeden önce 2019’da başladı. Curve’un bilinen kurucusu, aynı zamanda NuCypher’in CTO’su olan Michael Egorov’dur. Bu nedenle GitHub katkılarının çoğu, Ethereum tabanlı merkeziyetsiz şifreleme ve gizlilik odaklı bir proje olan NuCypher tarafından sağlanmaktadır.
Curve Finance Nedir?
Curve, bir stabilcoin ve bir tokenize Bitcoin türevleri (renBTC, WBTC, sBTC) merkeziyetsiz borsadır. Ayrıca likidite toplayıcı olarak da adlandırılabilir; bu, token dönüşümlerini kolaylaştırmak için diğer kaynaklardan gelen likiditeyi birleştirdiği anlamına gelir. Platformun en iyi avantajları arasında düşük sapma ve ücretler bulunur.
Kullanıcılar, Curve havuzuna stablecoin şeklinde likidite sağlama ve ücretlerden gelir elde etme olanağına sahiptir. Ücretler, platformdaki diğer kullanıcılar tarafından yapılan ödemelerden elde edilir.
Protokol, ayrıca faiz kazanmak ve likidite sağlayıcılarına ek gelir sağlamak için Compound’a ve Yearn.finance’e havuz token’ları sağlar.
Curve Finance Nasıl Çalışır?
Curve Finance, likidite havuzlarının algoritmik bir düzenlemesini kullanarak sipariş defteri gerektirmeyen bir borsa sunar. Bu, ticaret emirlerinin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde eşleştirilmesini sağlar. Platform, büyük bir yedek gibi davranmak için küçük bir rezerv içeren bir havuz sunan likidite amplifikasyonunu sunan ilk platform olduğu için DeFi alanında oldukça popüler hale gelmiştir.
Bu, Curve’in AMM rakiplerinin çoğundan 100-1000 kat daha fazla piyasa derinliğine sahip olmasını sağlar. Tasarım gereği, protokol aynı zamanda likidite sağlayıcıları için minimum geçici kayıp (IL) (satın al ve tut stratejisine karşı değer kaybı) sağlar. Yedi ana Curve havuzu bulunmaktadır. Bunlar; Compound, PAX, Y, BUSD, sUSD, ren ve sBTC’dir.
Curve’nin Diğer AMM’lerle Karşılaştırması
İşlem derinliği grafiğine sapma, varlık fiyatı borsanın (bir ticaret/dönüştürme işleminin yürütülmesi sırasında) havuzun verilen ticaretin/borsanın kullandığı likidite yüzdesine karşı yüzdesini gösterir.
Altı AMM’nin tümü arasında, stablecoin’ler ve wrapped’lanmış varlıklar söz konusu olduğunda, Curve en düşük sapma oranlarına sahiptir.
Curve DAO
Ekip, platformda merkeziyetsiz yönetişim için bir Curve DAO (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon) başlatmıştır. DAO protokolü Aragon çerçevesine dayalıdır. Ayrıca, yönetişim token’ı CRV token’ıdır.
Curve DAO, deneyimli insanlara oy vermede daha fazla ağırlık vererek onları desteklemek için zaman ağırlıklı bir mekanizmayı benimseyecektir. Bu mekanizma, zengin saldırganların büyük miktarlarda token satın alarak ve birdenbire oy vererek Curve protokolünü manipüle etmesini zorlaştıracaktır.
CRV Token
Curve DAO’nun başlatılmasıyla yönetişim token’ı CRV tanıtıldı. CRV token sahipleri, Curve protokolündeki önemli değişiklikler ve güncellemeler için oy kullanma hakkına sahiptirler. Ayrıca, varlık Ethereum tabanlı bir token’dır.
CRV token’ları, ICO tabanlı bir sistem aracılığıyla dağıtmak yerine, likidite sağlayıcıları için bir teşvik programı aracılığıyla dağıtılmıştır.
Curve protokolü yerel token’ı CRV’nin 1 milyar token’lık bir başlangıç arzı ve maksimum 3 milyarlık bir arz sınırı bulunmaktadır. Süre ve sağlanan likiditeye göre Curve.Fi likidite sağlayıcıları arasında dağıtılacaktır. Enflasyonist bir kripto para birimidir.
Her gün 2 milyon CRV token’ı piyasaya sürüleceğinden, dolaşımdaki arz lansman sırasında 0 CRV olacaktır. DAO lehte oy verirse, CRV token’larının da yakılması olasılığı vardır. Bu bilgiler, durum geliştikçe değişebilecek bilgilerdir.
CRV Token Kullanım Durumları
Bir CRV token’ı tutmak, kullanıcılara protokol yönetimine katılma imkanı verir. Token, protokolün kullanımından değer kazanır. Uzun vadeli likidite sağlayıcıları için ödüller oluşturmak için bir kilitleme mekanizmasına sahip olacak.
DeFi piyasası şu anda milyarlarca dolarlık kilitli toplam değere (TVL) sahip ve gelecekte muazzam bir şekilde büyümesi bekleniyor. Curve Protocol’ü, likidite sağlama ve farklı protokollerle entegrasyon gibi vazgeçilmez faydası göz önüne alındığında, DeFi’den daha fazla değer elde etmek için benzersiz bir şekilde konumlandırılmıştır.
Curve DAO ve CRV token’ı ile platform daha da merkeziyetsiz hale gelmiştir. Ayrıca, CRV token’ları likidite sağlayıcıları için ek değer yaratmakta ve onlara Curve havuzları tedarik etme konusunda daha fazla teşvik etmektedir.
Düşük sağmanın yanı sıra sürtünmesiz ve gözetimsiz ticaret, Curve’nin DeFi alanındaki “eğrinin” önünde kalmasını sağlamaktadır.
Curve Finance Nasıl Satın Alınır?
“CRV token satın al” denildiğinde akla ilk gelen kripto para borsası Binance’dır. Binance, hacim bakımından dünyanın en büyük ve en güvenilir kripto para borsasıdır.
Curve Finance (CRV), Binance’dan hızlı ve kolay bir şekilde satın alınabilir.
Dünyanın en büyük kripto para borsasına buradan devam ederek 1 dakikadan daha kısa süre içerisinde hesap oluşturabilir ve kolayca CRV satın alabilirsiniz.